1700-luvulla alkaneen kaskenpolton jälkeistä maisemaa Väisälänmäellä vuonna 1998.
äisälänmäki, Suomen kansallismaisema, sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Lapinlahden keskustasta. Linnanmäki, Väisälänmäen korkein kohta, on 220 metriä meren pinnasta ja 135 metriä Onkivedestä. Väisälänmäen komea vaaramaisema on innostanut erityisesti kuvataiteilijoita. Eero Järnefelt vietti kesiä Väisälänmäen Rannan-Puurulan talossa ja maalasi sen elämästä teoksen Isäntä ja rengit ja viimeisteli Kaski-työnsä, joka tunnetaan myös nimellä Raatajat rahanalaiset. Pekka Halonen maalasi useita maisemia Väisälänmäeltä. Niinikään hänen veljensä Antin öljyvärityö Väisälänmäeltä kuvaa kansallismaisemaa 1920-luvulla.


[Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset]
Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset kuvaa kaskenpolttoa Väisälänmäellä. Kerrotaan, että lapinlahtelainen kirjailija Kauppis-Heikki vaikutti taulun lopputulokseen sanomalla, että vasemmalla olevan tytön tukka oli liian siististi. Järnefelt pörröttikin sitten tukan.

[Eero Järnefelt, Isäntä ja rengit.]
Järnefelt käytti Väisälänmäki-tauluissaan malleina Rannan-Puurulan talon väkeä, kuten tässä Isäntä ja rengit -akvarellissa.


[Pekka Halonen: Talvinen maisema Väisälänmäeltä.]
Pekka Halonen, Talvinen maisema Väisälänmäeltä.



[Pekka Halonen: Maisema vuorelta.]
Pekka Halonen, Maisema vuorelta (Väisälänmäeltä).


[Pekka Halonen: Niittomiehet.]
Pekka Halosen Niittomiehet-maalauksen taustalla näkyy Väisälänmäki. Etummaisen niittäjän mallina oli veli Antti Halonen.


[Antti Halonen: Väisälänmäeltä, 1927]
Antti Halonen maalasi maiseman Väisälänmäeltä vuonna 1927.

[Takaisin]
Kävijälaskuri