Mannerheim Montreux'ssa

Marsalkka C.G.E. Mannerheim (1867-1951) matkusti Sveitsiin syksyllä 1947 toipumaan Tukholmassa tehdystä leikkauksesta. Hän asettui asumaan Val-Mont’n yksityissairaalaan, joka on Montreux’n lähellä Clion sur Territet’n kylässä . Siellä hän kirjoitti muistelmansa avustajinaan mm. eversti Aladar Paasonen, maisteri Emerik Olsoni ja kenraali Erik Heinrichs. Suurelta osin Mannerheim vain tarkasti ja muokkasi avustajiensa kirjoituksia.

Avustajat asuivat Montreux’ssä hotelli Mont-Fleur’ssä tai Glion sur Territet’n kylässä. Mannerheimin lähin ystävä Sveitsissä oloaikana oli kreivitär Gertrud d´Arco Valley, joka asui Monte Carlossa ja vieraili useita kertoja Val-Montissa ja oli mukana myös Mannerheimin matkoilla. Joka päivä Marsalkka teki kävelyretken Montreux'n yläpuolella oleville rinteille. Hän kävi usein Glionissa olevassa Steffenin kahvilassa juomassa kaakaota. Kahvilaan pääsee kätevästi ajamalla köysiradalla, jonka asema vuoren juurella on Territe'n aseman kohdalla .

Mannerheim kuoli Lausannessa 28.1. 1951 ja hänet haudattiin Helsingissä 4.2. 1951. Montreux’ssä on Mannerheimin muistomerkki hänen nimeään kantavassa puistossa Genevenjärven rannalla. Muistomerkkiin on kaiverrettu Aaro Hellaakosken runosäkeet:

Tuossa on luonne
laivan keulassa kyllä,
kun se syvien yllä
tietänsä kyntää.
[Takaisin]
Kävijälaskuri