Taitelijaelämää televisiossa

irjailijoiden ja taiteilijoiden elämästä kertovia sarjoja on esitetty televisiossa viime aikoina kiitettävästi. Vasta saatiin päätökseen kertomus Thomas Mannista ja hänen perheensä vaiheista, kun alkoi Venny Soldania ja Juhani Ahoa käsittelevä sarja. Koska käsikirjoituksista on kuulemma puutetta, olen miettinyt keskuudessani, millainen aihe sopisi joltisenkin pitkän sarjan pohjaksi.

Historialliset henkilöt romaanissa tai elokuvassa ovat jossakin määrin ongelmallisia. Heidän elämänkulkuaan on noudatettava, kirjailijasta kirjoittava on näiltä osin henkilönsä vanki. Taiteellinen vapaus onkin tulkinnassa, motiivien ja kanssaihmisten kuvauksessa. Historiallinen romaani on käyttänyt tätä hyväkseen: usein päähenkilönä on fiktiivinen henkilö, jonka kanssa historialliset, "oikeat" kanssaihmiset ovat vuorovaikutuksessa. Näin kirjoitti esimerkiksi Mika Waltari historiallisia romaanejaan.

Olen päätynyt ratkaisuun, jonka pohjalta esitetään n. 50-osainen tv-sarja Suomen kirjallisuudenhistoriasta 1930-luvulta 50-luvun alkuun. Päähenkilönä on amerikansuomalainen Alan Rankin -niminen nuori kirjailija ja journalisti, jonka läpimurtoteos on My Big Dream (suom. Suuri illuusioni).

Rankin saapuu 30-luvun lopussa esi-isiensä maahan tekemään reportaasia Tulenkantajista. Idean hän on saanut Mika Waltarilta tavattuaan tämän Pariisissa 20-luvulla, missä molemmat hilluivat Hemingwayn, James Joycen ja Sherwood Andersonin kanssa.

Seuraavassa alkujaksojen synopsis, johon televisioiden tuotantoryhmät voivat tarttua ja tilata käsikirjoituksen.

Ensimmäisessä jaksossa Rankin saapuu Suomeen, tapaa Mika Waltarin, istutaan Elitessä. Takaumana näytetään yhteisiä aikoja Pariisissa, jossa Alan kirjoittaa pienoisromaaniaan Stranger came home (suom. Vieras mies tuli taloon).

Toisessa osassa Alan Rankin tapaa Tulenkantajia. Olavi Paavolainen järjestää psykedeeliset jatkot Elitessä istutun illan päätteeksi. Keskustellaan Egyptistä, Alan kertoo ideastaan kirjoittaa romaani Egyptin muinaisajoista.

Kolmas jakso: Talvisota syttyy. Alan lähtee vapaaehtoisena sotaan propagandajoukoissa, kirjoittaa mm. teoksen Andrew Has No Come-back (suom. Antero ei palaa) ja runon Way To Village Is Silent (suom. Kylätie on hiljainen).

Neljäs jakso: Välirauhan aika. Alan jatkaa reportaasia, mutta joutuu epäillyksi Neuvosto-vakoilusta. Vangitaan ja pannaan samaan selliin Elvi Sinervon kanssa. Kirjoittaa runon Frozen Nataly (suom. Nataliaa paleltaa). Waltari järjestää Rankinin vapaaksi.

Viides jakso: Jatkosota. Alan on kiväärimiehenä konekiväärikomppaniassa. Tuhoaa panssarin, saa mitalin ja alkaa kirjoittaa novellia The Soldier I Knew (suom. Tuntemani sotilas).

Että tältä pohjalta. Tarjouksia ja tilauksia odotellessa voi keskittyä Juhani Ahon ja Soldanin Tillyn ja Vennyn mutkikkaisiin suhteisiin. Niissäkin riittää pitelemistä.