Pissaa istualtasi - elä kauemmin

enties maailmankirjallisuuden hienoin pissaamiskohtaus on ikuistettu Aapelin Pikku Pietarin piha -romaaniin. Aksel ja Pietari opettavat kirjan lopussa Vettenrantin Henrylle, millä tavalla toimitus käy seisaaltaan. Asian oppimisella on suuri merkitys Henrylle. Se on eräänlainen initiaatiomeno, vihkiytyminen muiden poikien ja sitä kautta miesten maailmaan. Vettenrantin naisten kasvattamalle pojalle se on itsenäisen maailman avautuminen.

Joku saattaa nyt sanoa, onko kusemisessa mitään ylevää tai peräti filosofista, varsinkaan miesten. Miehillä on kuulemma vessoissa joko huono sihti tai hybris siitä, että virtsaamiseen käytettävä väline on pidempi kuin se itse asiassa onkaan. Siinä sitä sitten naisväki on luuttu kourassa laulamassa toiminnan perussävelmää: I can´t get no disinfection.

Saksalainen Albert Hauser on kirjoittanut Istualtaan pissaamisen manifestin (Das Sitzpinkel-Manifest, Eichborn 1997). Hauserin laskelmien mukaan seisaaltaan lorottamisesta on tullut suoranainen kansanterveydellis-taloudellinen ongelma. Kun normaali mies laskettelee seisaaltaan elämänsä aikana vessan pöntön ohi keskimäärin 700 litraa ureaa, se merkitsee yksin Saksassa vuosittain 200 miljoonaa litraa. Seurauksena tästä on koko Länsi-Euroopassa 180 miljoonaa turhautunutta äitiä, puolisoa ja asuinkumppania sekä 60 miljardin Suomen markan kansantaloudellinen menoerä. Hauser on ottanut lipukseen taistelussa seisaaltaan pissaamista vastaan liikennemerkin tapaisen kieltotaulun, jossa pöntön ohi kuseksivan miehen päälle on vedetty henkseli, jossa lukee Hier sitzt Mann! eli täällä istuvat miehet.

Hauserin selvityksen mukaan naisista pissaa istualtaan 65%, kun vastaava osuus miehistä on 55%. Tutkijan päättelyn mukaan naiset elävät tämän takia 10 vuotta miehiä pidempään.

Tutkija on löytänyt perusteluja istualtaan pissaamisen hyödyistä hyvinkin laajalti. Hän pitää selvitettynä, että istuminen toimituksen aikana

- estää sydänsairauksia vähentämällä stressiä ja tarjoamalla hetken aikaa meditaatiolle,
- estää suolisto- ja vatsasyöpää, koska toimitus on rentoutuneempi,
- torjuu meteoriittien ja salamoiden iskuja, koska kohde on matalammalla. Tästä on selvää tilastollista näyttöä,
- vähentää allergisia iho-oireita, koska voidaan luopua vessojen puhdistukseen käytetyistä voimakkaista desinfiointiaineista,
- estää avioeroja, koska puoliso ei ole jatkuvasti kusessa joutuessaan putsaamaan vessan nurkkia. Yhteisen avioelämän jatkuminen ei ehkä pidennä suoranaisesti elämää, mutta saa sen ainakin tuntumaan pidemmältä,
- suojelee hipiää, sillä alaslaskettujen housujen takia pissaaja voi kontrolloida toimitustaan paremmin,
- parantaa miestä rakastajana, koska pidätinlihakset saavat normaalia enemmän treenausta,
- auttaa löytämään nopeasti partnerin, koska naiset arvostavat kokenutta istualtaan pissaajaa (lyhenteenä Koispi). Entinen tunnusteleva kysymys ”meille vai teille?” onkin muuttunut muotoon ”pissaatko istualtasi?”
- sivistää ihmistä vapauttamalla molemmat kädet pitämään kirjaa ja siten lukemaan enemmän,
- estää kaappauksia ulkoavaruuteen. Hauserin haastattelemista 10 000 istualtaan pissaavasta miehestä yhtäkään ei ollut missään elämänvaiheessa kaapattu minnekään maan päältä.
Hauser on pyrkinyt kehittelemään ajatustaan miesten vedenheittotekniikan muuttamisesta edelleen. Liike on jo muotoutunut poliittiseksi puolueeksi DSP (Deutsche Sitzpinkelnde Partei). Puolueen yhden ohjelmallisen teesin antoi liittopäivien jäsen Gisberth von Waldhoff-Zeulenbach keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena oli valtion subventiot istualtaanpissaamisneuvoloille. Teesi kuuluu: Miehet, jos ette seiso pissatessa, voitte harjata hampaanne käytetyllä vessaharjalla.