Suomalainen formaatti

ormaatista on tullut nykyajan televisio-ohjelmien perustavaraa. Haluatko miljonääriksi, Idols, Robinson-seikkailu, Miljonääri-Jussi. Yhteistä melkein kaikille on vastenmielisyys ja hedonismi. Osallistujat pannaan kilpailemaan keskenään, heitä arvostellaan ja pahimmillaan pilkataan.

Ruotsalaisten kehittämä television Robinson-seikkailu menestyi jo kotimaassaan hyvin. Formaatin mukainen suomalainen toteutus näyttää myös löytäneen yleisönsä. Osallistujista on tullut suorastaan pikku julkkiksia, jotka esiintyvät televisiossa ja lehtien palstoilla toisiaan tölvimässä. Tyly aikamme kaipaa heeroksia, joita tyly kilpailu tuottaa.

Nykyajan ihmiselle on Robinsonin tapaan henkisesti ahdistavaa joutua eristykseen muusta maailmasta. Robinson-seikkailua seuratessa yksinäisyys ja eristyneisyys tuntuu kuitenkin teennäiseltä. Kilpailijoiden ympärillä pyörii filmiryhmä, joka haastattelee seikkailijoita, jotka väliajoilla seurustelevat keskenään.

Kilpailijoiden kyökkipsykologia ja itsensä ja toistensa analysointi on melkein ujostuttavan banaalia, leirineuvostojen äänestykset katalan makuista taktikointia, kilpailu partiopoikatasoa. Jonkinlaisen joukkopsykoosin vallassa saarelaiset kuvittelevat elävänsä extreme-seikkailua, kun lähin Hesburger tai latte-kahvila ei ole silmänkantaman päässä.

Robinson-seikkailussa maistuu ruotsalainen pehmoilu aina loppua myöten: osa suomalaisista osanottajista on hakeutunut kisan jälkeen terapiaan kuten Taalainmaalla aikoinaan karhun nähnyt Anders Svensson.

Harmillista, että nälkävuodet ja talvi- ja jatkosodan kokeneet suomalaiset ovat ostaneet toteutettavakseen pullamössöformaatin. Meillä kotimaassakin olisi ollut kirjallisia malleja extreme-seikkailulle, joka olisi ollut paljon todellisempi ja vaativampi. Seitsemän veljestä tarjoaa formaatin, jossa selviytyminen on kovemman luokan toimintaa. Tässä halukkaille vapaasti toteutettavaksi muutamia tehtäviä Impivaara-seikkailulle, jossa kilpailevat 7-henkilöiset Jukola- ja Toukola-joukkueet:

1) Joukkueet käyvät naurisvarkaissa. Nopein joukkue voittaa ja saa nauriit palkinnoksi.

2) Joukkueiden edustajat kaatavat karhun. Voittajajoukkue saa syödä elukan.

3) Jukolan joulu. Joukkueet saunovat, ryyppäävät ja tappelevat keskenään. Voittajat saavat loput saunaoluet.

4) Pako Impivaarasta. Joukkueet juoksevat paljain jaloin hangessa 10 kilometriä. Voittajat pääsevät saunaan.

5) Lukkarin koulussa. Joukkueet opettelevat lukemaan. Kukko munii oppineille.

6) Viertolan härät piirittävät joukkueet Hiidenkivelle. Ne pelastautuvat ampumalla härät. Voittajat saavat syödä elukat.

Etteikö Suomestakin löytyisi formaattia, kun oikein osattaisiin etsiä. Mutta kun on olemassa jo valmiiksi markkinoitu ohjelmamuoto, jonka tympeä henki ja näennäinen voimienkoitos on jo hyväksi havaittu. Olisikin mukava nähdä televisiossa sarja, jossa olisi hyviä ja toisiaan auttavia ja tukevia kilpailijoita. Talvisodan formaattia tarvitaan taas.