Boris Karloff

Boris Karloff (1887-1969) on kuuluisimpia kauhufilminäyttelijöitä ja alkuperäinen Frankensteinin hirviö. Näyttelijän nimestä on tullut suorastaan kauhufilmin tavaramerkki. Kanadaan muuttanut englantilainen William Henrey Pratt otti Boris Karloffin nimekseen erottuakseen muista näyttämölle pyrkivistä nuorista. Karloff oli hänen äitinsä sukunimi, Boriksen hän keksi omasta päästään. Teatterinäyttämön kautta elokuvaan siirtynyt Karloff ajautui Kanadasta Yhdysvaltain puolelle ja siellä Hollywoodiin, jossa hän loi pitkän uran.

[Boris Karloff] [Boris Karloff]
Jack Pierce maskeerasi Karloffin hirviöksi Frankenstein-elokuvaa (1931) varten. Maski antoi kasvot muillekin samantyyppisille epäluomille ja on nykyään suorastaan kulttitavaraa. Karloffin naamiointi kesti elokuvaa tehtäessä päivittäin kolme ja puoli tuntia.
[Boris Karloff] [Boris Karloff]
Liikuttavimpia ja samalla inhimillisimpiä kohtauksia Frankenstein-elokuvassa on hirviön ja pikku tytön tapaaminen lammella. Tai sen piti olla. Ohjaaja James Whale ja Karloff halusivat tuoda kohtauksessa esille hirviön inhimillisyyttä Mary Shellyn romaanin hengen mukaisesti. Tyttö ja hirviö heittelevät kukkia veteen, jonka pinnalle ne jäävät kellumaan. Hirviö heittää tytönkin lampeen ja järkyttyy huomatessaan, ettei tyttö kellukaan kuin kukka, vaan hukkuu. Sensuuri kuitenkin vaati poistamaan kohtauksesta useita otoksia. Niiden mukana meni hirviön inhimillisyys ja jäljelle jäi vain väkivaltaisuus ja pahuus.


[Takaisin]