Tyko Hagman, lehtimies ja scifikirjailija

[Tyko Hagmanin hauta]

Tyko Hagmanin hauta Kangasalan hautausmaalla.
Tyko Hagman (1849-1914) oli kälviäläisen nimismiehen poika. Hänen sisarensa Lucina Hagman on suomalaisen naisasialiikkeen pioneeri ja Martta-järjestön perustaja. Lucina kuului myös Suomalaisen yhteiskoulun perustajiin. Tyko Hagmanin tytär Lisa Hagman oli myös merkittävä pedagogi ja koulunainen.

Tyko Hagman opiskeli filosofian kandidaatiksi ja toimi opettajana, lehtimiehenä ja kirjailijana eri paikkakunnilla. Viipurissa hän oli Ilmarisen ja sittemmin Wiipurin Sanomien päätoimittajana.

Tyko Hagmanin kirjoitti satuja, kertomuksia ja runoja. Päätuontoon kuuluvat viisi kokoelmaa Satuja ja runoja lapsille (1882-93).

Hagmania pidetään suomalaisen tieteiskertomuksen isänä. Tosin hänen kaksi scifitarinaansa ovat enemmän satua kuin scifiä, mutta hyvällä tahdolla ne voidaan kuitenkin nähdä jollakin tavalla Jules Verne –vaikutteisina tieteiskertomuksina, vaikka Hagmanilla mielikuvitustiede onkin lähinnä satuseikkailun käynnistämiseen tarvittava ponnin.

Matkustus kuuhun -kertomuksessa (1887) apteekkarin oppipoika Jooseppi kyhää jääkuorisen ilmapallon, jolla koulupojat lentävät kuuhun. Tarinassa Lassi Laurinpojan lentokone (1889) kellosepän oppipoika Lassi teki katinkultalevyistä linnunmuotoisen lentokoneen, jolla hän tovereineen matkusti Pariisin maailmannäyttelyyn ja sieltä edelleen Afrikkaan.

Muissakin Hagmanin kertomuksissa on hiukan scifimäisiä piirteitä, kuten Kummallisessa puuhevosessa, joka on eräänlainen aikaseikkailu. Puuhevosella kuljetaan läpi historian aikakausien ja tapahtumien.

Runoilijana Hagman ei ole yhtä merkittävä kuin prosaistina. Topeliaanisesta perinteestä poiketen hän loi kuitenkin uutta omaperäistä suomenkielistä lasten- ja nuortenkirjallisuutta, joka oli 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa vasta oraalla.

[Takaisin]
Kävijälaskuri